Sammanfattning, reflektioner kring mitt arbete

Jag valde att arbeta med svepteknik i mitt fördjupningsarbete. Anledningen är att jag själv vill bredda mina kunskaper inom detta område och att jag för några år sen fick en liten ”förkärlek” för denna teknik då jag fick en ”snusdosa” tillverkad med i tekniken som min farfar haft. Dosan är från början av 1900-talet och det är det enda minne jag har av min farfar då han dog redan innan min pappa föddes.

Historiskt sett har tekniken anor från tidig järnålder. Troligtvis har tekniken sitt ursprung i centrala delarna av Europa. Till Skandinavien så vet man att tekniken fanns under vikingatiden, vilket fastslagits genom ett fynd i Oseberg i Norge.

Sveptekniken blev mycket populär och fick en stor betydelse i Skandinavien. Anledningarna till det är flera, bla så hade vi stor tillgång till rätt virke, det var enklare att tillverka och det behövdes mindre material i förhållande till laggkärlen, fungerade väl i praktiken

I tekniken kunde man se skillnader mellan de södra och norra landsändarna. Vad gäller bottnar så fällde man in hela botten i svepet medan man i norr gjorde en fals så att halva botten fälldes in och hälften under svepet. En annan sak som kunde skilja var dekoren.

Användningsområde: olika typer av förvaring exempelvis smör, matvaror, personliga tillhörigheter som näsduk och psalmbok mm. De större svepen kan sägas vara en föregångare till resväskorna.

I mitt arbete så valde jag att arbeta med tre olika arbetsområde Ändavslut/överlappning, botten och lock.

Jag började mitt arbete med lite olika provbitar där jag provade olika ändavslut och hopsättning av svepändarna.

i hopsättningen så provade jag både nitning och sömnad. Det jag kan konstatera efter de proven var att koppar- och mässingsniten var lite för hård, en hel del svep sprack. Däremot så fungerade det bra med aluminiumnit och även med popnit. I sömnaden använde jag mig av björkrot och provade tre olika sorters stygn. Lärdomen jag drog här var att inte borra lika stort hål där man bara drog igenom björkroten en gång. Stor del av hålet syntes där. En ytterligare sak som visade sig senare är att det är betydligt enklare att lyckas på små provbitar än formade svep.

När det gällde att forma svepen så använde jag mig av en färdig svepmall, en som jag tillverkade efter en färdig mall och en som jag tillverkade själv. Jag använde almfaner. Här hade jag problem med den som jag tillverkade själv, en rund form där svepet blev allt annat än rund. Troligtvis så har vinkeln för fästet av faneret blivit fel. Efter ett par försök så svepte jag ett och ett halvt varv runt mallen och då fungerade det betydligt bättre.

När det gällde faneret så hade jag problem med dom där jag sågat ut ändavslut innan jag basade och formade dom. Som basning använde jag mig av hett vatten. Problemet var att faneret sprack när jag skulle forma det. Troligtvis så behövs det någon annan form av basning för att det ska lyckas bättre.

Vad gäller lock och botten så tycker jag att arbetet fungerade bra. Det jag hade problem med var när jag skulle såga ut en fals till botten. Antingen sågade jag för lite eller för mycket, till slut så fick jag en som var okej men här finns mycket kvar att träna på. Jag hade även problem när jag skulle såga av en del av svepet som skulle användas som lock. Jag sågade i bandsågen men det blev inte rakt. Det slutade efter ett antal försök att jag sågade för hand.

Fel

En del av det material som det inte blev något av förutom lärdom.

Mitt arbete gick väl i vågor, ibland flöt det på bra ibland gick det lite trögare. Jag hade en tendens att ”flyta ut” och inte hålla mig till det jag skulle vilket medförde att det blev lite saker tillverkade som inte var meningen.

Vad har jag lärt mig? Jag tycker själv att jag har breddat mig inom området jag arbetat med . Har blivit säkrare och kommit på små olika knep vid tillverkning inom de olika delarna.

Har jag nytta i framtiden av mitt arbete?  Det är jag övertygad om, framför allt i mitt arbete med eleverna, Kan ge dom fler alternativ och kommer säkert att känna mig säkrare när jag ställs inför problem och frågor.

Fortsatt arbete? Jag skulle vilja fortsätta men då prova lite annat material, nu har jag använt mig av al och almfaner samt lite björk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s